گردآوری: مهندس نسیم رحیمی عدل
اين شب پره به ریشه و طوقه عده ای از گیاهان حمله میکند. در هنگام روز در زير كلوخه ها پنهان شده و موقع غروب شروع به فعاليت ميكند.همچنين اين آفت متناسب با شرايط منطقه و نوع كشت به بيشتر گياهان زراعي شامل ذرت ، چغندر ، پنبه ، گوجه فرنگي ، خيار ، كدو ، سيب زميني ، سويا ، بادنجان ، هويج ، گندمهاي پاييزه ، كنجد ، تعداد زيادي از علفهاي هرز ، كلزا و آفتابگردان حمله ميكند.
حشره كامل شب پره نسبتاً بزرگ است.
لاروهاي سن يک ابتدا از قسمتهاي سبز برگ تغذيه كرده و پس از پوست اندازي در سطح خاك افتاده و خود را به پاي بوته رسانده و در زير خاك كنار طوقه گياه شروع به تغذيه نموده و سپس طوقه را قطع ميكند و در نتيجه ريشه از قسمت هوايي جدا ميشود. خسارت اين آفت در ابتداي رشد اهميت دارد زيرا در ابتداي رويش موقعي كه بوته ها تازه سبز شده اند قدرت ترميم گياهان مذكور كم بوده و در اكثر موارد قادر به جبران خسارت وارده نيست.
آگروتیس گونه اي شب فعال است و تمام فعاليتهاي زيستي خود را در شب انجام ميدهد. تخمگذاري آفت به صورت دسته اي يا انفرادي در پشت برگ گياهان ميزبان صورت ميپذيرد.
تخمها پس از چند روز ، تفریخ شده و لاروهاي سن يك ظاهر و شروع به تغذيه از برگهاي جوان ميزبان ميكنند كه ابتدا در این مرحله تغذيه و خسارت آفت زياد نميباشد. لاروها پس از اولين پوست اندازي و وارد شدن به سن 2 در سطح خاک افتاده و خود را به طوقه گياهان ميزبان ميرسانند. لارو پس از كامل شدن دوره لاروي ، خود را به عمق 7 – 5 سانتيمتري خاک ميرساند و لانه اي ايجاد ميكند و درون آن به شفيره تبديل ميشود.
پس از دو هفته حشرات نسل دوم ظاهر میشوند. تغذيه حشرات از طوقه ، شرايط را براي نفوذ عوامل بيماري زا مثل قارچ ها و باكتري ها فراهم ميكند كه در نهايت سبب پوسيدگي ريشه ميشود.
حشرات نسل سوم در اواخر تابستان ظاهر میشوند.
روشهای مبارزه:
الف) زراعي: شخم عميق بلافاصله بعد از برداشت ، جمع آوری و انهدام بقایای به جا مانده از محصول و وجين علفهاي هرز سبب كاهش تراكم آفت ميگردد.
ب) بيولوژيک: زنبور تريكوگرما كه پارازيتوئيد تخم آفت است.
ج )شیمیایی: طعمه پاشی هنگام غروب