اگر بخواهیم هیومیک اسید را خیلی واضح تعریف کنیم، می توانیم به این تعریف از آن استناد کنیم، هیومیک اسید به عنوان بقایای تجزیه شده مواد ارگانیک یا مواد آلی می باشند که به صورت مولکول هایی با زنجیره بلند، وزن سنگین و رنگ قهوه ای می باشند. هیومیک اسید مخلوطی از چند ترکیب می باشد که خواصی مشابه یکدیگر دارند و اثرات متفاوتی را روی خاک و رشد گیاهان می گذارند.
بنابراین می توان گفت هیومیک اسید در بهبود روند رشد گیاهان و افزایش بهینه توانایی های آنان بسیار موثر واقع افتاده است و سبب جذب مواد مغذی از خاک توسط گیاهان می گردد. بنابراین می توان کاربرد هیومیک اسید را جذب همین مواد مغذی از خاک دانست که در نهایت به رشد گیاهان تأثیر بسزایی می گذارد.
موادهیومیکی در واقع طیف وسیعی از ترکیبات آلی- معدنی گوناگون نظیر اسیدهای آمینه، پتیدها، فنولها، آلدئیدها و اسیدهای نوکلئیک در پیوند با انواع کاتیونها میباشند که مجموعاً ترکیب بسیار پیچیده و شگفتانگیزی را ساختهاند که میتوانند میلیونها سال در طبیعت دوام بیاورد و اعمال بسیار شگرفی انجام دهد که قابل قیاس با هیچ ترکیب دیگری نیست. در همه خاکهای کشاورزی هیومیک اسید بطور طبیعی وجود دارد و در واقع 80 درصد مواد ارگانیک خاک را تشکیل میدهد. میزان ایدهآل مواد آلی در خاکهای کشاورزی بین 4 تا 6 درصد است.
در خاکهای کشاورزی اروپا این میزان بین 2 تا 4 درصد اما در سرزمینهای خشک و کویری، ماده آلی خاک و به تبع آن هیومیک اسید بسیار ناچیز میباشد. بطوریکه به جز نوار ساحلی شمال ایران، میزان ماده آلی خاک در اکثر نقاط کشور ما زیر 1 درصد و در بسیاری نقاط حتی زیر 1/0 درصد است.
خواص هیومیک اسید
- ساختار خاک را بهبود میبخشد.
- به ریشهزایی بهتر کمک میکند.
- باعث نگهداری بیشتر آب در خاک میشود.
- به رشد سریع باکتریهای مفید در خاک کمک میکند.
- به انحلال و آزادسازی عناصر ماکرو و میکرو کمک کرده و در نتیجه نیاز به کودهای شیمیایی را به نحو محسوسی کاهش میدهد.
- مقاومت به شوری را افزایش میدهد.
- مقاومت به کمآبی را افزایش میدهد.
- مقاومت به سرما را افزایش میدهد.
- از سمیّت کودها و عناصر اضافی موجود در خاک میکاهد.
- دوام اثر آن زیاد است و تا چند سال اثر آن در خاک باقی میماند.
- مقاومت گیاه را در مقابل انواع بیماریها افزایش داده و نیاز به مصرف سموم را به نحو محسوسی کاهش میدهد.
- سرعت جوانهزنی بذر را افزایش میدهد.
- اسیدیته این محصول به اصلاح خاکهای قلیایی کمک میکند.
- با طبیعت سازگار است و خطری برای گیاه و یا محیط زیست ندارد.
- به حفظ توازن خاک کمک میکند.
- به بهبود کیفیت محصول کمک میکند.
- هیومیک اسید بهترین کلاتور طبیعی است.
جایگاه هیومیک اسید در دنیا
امروزه هیومیک اسید در سراسر جهان مورد توجه خاص قرار گرفته است و در صنعت کاربردهای متنوع و وسیعی دارد. برای مثال در صنایع نفت برای کاهش چسبندگی گل حفاری مصرف میشود. همچنین در تصفیه فاضلابهای صنعتی جهت زدودن فلزات سنگین از جمله اورانیوم، همینطور برای احیای خاکها و آبهای آلوده به مواد نفتی و سایر آلایندههای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. بعلاوه در تولید داروها و مکملهای دامی و نیز در تولید داروهای انسانی از این مواد بهرهبرداری میشود. اما مهمترین کاربرد آن در کشاورزی است. در کشورهای غربی با وجودیکه میزان ماده آلی در خاک نسبتاً بالاست و ph خاک غالباً خنثی یا مختصری اسیدی است و در چنین شرایطی هیومیک اسید کارایی کمتری دارد، باز استقبال از این مواد بسیار گسترده و روز افزون است.
مهمترین دلایل روی آوردن بشر به هیومیک اسیدها
سازگاری با محیط زیست و فقدان نگرانی از آلوده شدن آبهای سطحی و زیرزمینی.
صرفهجویی در مصرف کود شیمیایی و کاهش هزینهها.
قابلیت استفاده در کشتهای ارگانیک در حالیکه بسیاری از کودهای شیمیایی در این موارد ممنوعیت دارد.
افزایش مقاومت نسبت به بیماریها در نتیجه کاهش مصرف سموم.
کاهش هزینههای کارگری به دلیل استفاده از حجم کم در مقایسه با کودهای آلی.
احیای توازن در خاکهایی که قبلاً بطور نامناسب کوددهی شدهاند.
در کشورهایی نظیر استرالیا و آمریکا که بخشهای مهمی از خاکشان کویری است و با مشکلاتی مشابه ما مواجهاند، انگیزههای جدیتر برای مصرف هیومیکها وجود دارد. در چنین سرزمینهایی، آب و خاک غالباً قلیایی است و هیومیک اسید در محیط قلیایی بهتر عمل میکند.
افزایش مقاومت گیاه با استفاده از هیومیک اسید
افزایش مقاومت گیاه توسط هیومیک اسید نیز ساز و کارهای متعددی دارد. شاید مهمترین آنها رشد و تکثیر سریع موجودات ذرهبینی مفید خاک باشد که هم بصورت رقابتی فضا را برای میکروارگانیسمهای بیماریزا نامساعد میکنند و هم با آنتیبیوتیکها و الکالوئیدهای تولیدی خود آنها را از بین میبرند. جالب است بدانید که نخستین آنتیبیوتیکهایی که در طب بکار رفت مانند پنیسیلین، استرپتومایسین، وانکومایسین و… همگی از قارچهای خاکزی گرفته شده بودند. این قارچها آنتی بیوتیکهای تولیدی را برای مقابله با دشمنان خود بکار میبرند.
جذب آنها توسط ریشه این امکان را به گیاه میدهد که با برخی از مهاجمین روی سطح خاک نیز مبارزه کند. میکروارگانیسمهای خاکزی و بخصوص قارچهای میکروسکوپی لایه نازکی را در اطراف ریشه گیاهان ایجاد ميکنند که بعنوان محافظ ریشه در مقابل میکروارگانیسمهای مزاحم و حتی نماتدها عمل میکند. از همه اینها که بگذریم افزایش ضخامت دیواره سلولی نفوذ عوامل آسیبرسان را کاهش میدهد. ازدیاد حجم ریشهها نیز که با واسطه هیومیک اسید ایجاد میشود، سبب بهبود جذب همه عناصر و بالا رفتن مقاومت درونی گیاه در مقابل بیماریها میشود.
تأثیر هیومیک اسید در جلوگیری از سرمازدگی گیاه
سرمازدگی نیز از مشکلات شایع در مناطق خشک و کویری است که بدلیل کمبود رطوبت و اختلاف شدید دمای شب و روز ایجاد میشود. هر سال بخش زیادی از محصولات کشاورزی ما به این دلیل از بین میرود. تا بحال هیچ راه حل قاطع و جامعی برای این مشکل یافت نشده است. اما هیومیک اسید با ساز و کارهایی که ذکر خواهد شد میتواند تا حدودی مانع سرمازدگی شود.
مکانیسم نخست مربوط میشود به افزایش فعالیت میکروارگانیسمهای خاک که خودبخود سبب گرم شدن خاک در اطراف ریشه میشود. اگرچه چرخش شیره گیاهی در درون آوندها در فصل زمستان کند و بطئی است اما همین چرخش کند هم میتواند تا حدودی گرمای ریشه را به سرشاخهها منتقل کند.
دومین سازوکار مربوط میشود به حفظ بیشتر رطوبت خاک که بدلیل بالا بودن گرمای ویژه آب مقدار کالری بیشتری در درون خاک ذخیره میشود. در طول روز آفتاب به سطح زمین میتابد و آن را گرم میکند و در شب خاک خشک بسرعت گرما را از دست میدهد. اما خاک مرطوب که مقدار بیشتری کالری ذخیره کرده است آهستهتر خنک میشود، در نتیجه احتمال سرمازدگی کاهش مییابد.
سومین ساز و کار هیومیک اسید برای مقابله با سرمازدگی اینست که رنگ تیرهای به خاک میدهد و در نتیجه انرژی خورشیدی بیشتر به خاک جذب میشود. از همه اینها گذشته هیومیک اسید و فولیک اسید متابولیسم درون سلولی را افزایش داده و با این مکانیسم هم به مقابله با سرما کمک میکند
نقش هیومیک اسید در بهبود ریشهزایی گیاهان
تأثیر هیومیک اسید بر رشد ریشه چنان واضح و شگرف است که در مواردی حجم ریشه را تا چند برابر افزایش میدهد. چنانکه همه میدانیم گیاهی که ریشههای وسیعتر و قویتر دارد سالمتر و مقاومتر نیز خواهد بود.
تقویت ریشهزایی با مکانیسمهای متعددی مرتبط است. اولاً چنانچه قبلاً ذکر شد اصلاح ساختار فیزیکی خاک فضای مناسبتری را برای نفوذ ریشه ایجاد میکند. ثانیاً هیومیک اسید با افزایش نفوذپذیری سلولهای ریشه به جذب بهتر موادغذایی و توسعه بیشتر گیاه کمک مینماید. از اینها گذشته ثابت شده است که هیومیک اسید با تولید بیشتر اسیدهای نوکلئیک و اسیدهای آمینه تکثیر سلولی را در کل گیاه و بخصوص در ریشهها افزایش میدهد.
نقش هیومیک اسید در افزایش مقاومت گیاه نسبت به خشکی
افزایش مقاومت نسبت به خشکی با ساز و کارهای متفاوتی انجام میشود. قبلاً دیدیم که هیومیک اسید با اصلاح فیزیکی و بهبود دانهبندی خاک فضای بیشتری برای نفوذ آب ایجاد میکند. بعلاوه مولکولهای هیومیک اسید با مولکولهای آب پیوندی تشکیل میدهند که تا حدود زیادی مانع از آب میگردد. از اینها گذشته مولکولهای فولویک اسید (بخش ریز مولکول از هیومیک اسید) که به درون بافتهای گیاهی نفوذ میکنند با پیوند شدن به مولکولهای آب تعریق و تعرق گیاه را کاهش داده به حفظ آب در درون گیاه کمک میکنند.
هیومیک اسید محرک ریشهزایی
هیومیک اسید محرک شناخته شده ریشهزایی است. به همین دلیل در نهالستانها مقدار اندکی (کمتر از 20 گرم) گرانول هیومیک اسید را در چاله کاشت نهال میریزند و با خاک مخلوط میکنند. همچنین برای تحریک رشد بذر میتوان آن را با هیومیک اسید و یا فولویک اسید 2 در هزار آغشته کرد (بذرمال). مهمترین ساز و کار تحریک ریشهزایی، افزایش متابولیسم و نیز نفوذپذیری جدار سلولها نسبت به آب و مواد غذایی میباشد. بعلاوه گرم نگهداشتن خاک و حفظ رطوبت نیز ممکن است در این جریان نقش داشته باشد.