گردآوری : نسیم رحیمی عدل کارشناس گیاهپزشکی
از آفات مهم یونجه میباشد که اگر با آن مبارزه قاطع نشود چین اول یونجه را به کلی نابود میکند. خسارت این آفت به علت تغذیه لاروهای آن از برگ و جوانه های انتهائی یونجه است. حشرات کامل نیز از برگ و ساقه یونجه تغذیه میکنند ولی خسارت عمده توسط لاروهای سن 3 و 4 میباشد و مزارع شدیداً آلوده ، از دور به نظر سفید میرسند.
سرخرطومی برگ یونجه در نواحی سردسیر و کوهستانی ، زمستان را به صورت حشره کامل در داخل بقایای خاک و سایر پناهگاه ها میگذراند. در بهار وقتی که متوسط درجه حرارت روزانه به 17 درجه سانتی گراد رسید از پناهگاههای خود خارج ، جفت گیری و تخم ریزی صورت میگیرد. تخمگذاری بدین صورت است که حشره کامل ساقه های جوان را انتخاب میکند و ابتدا بوسیله خرطوم سوراخی در بافت ساقه ایجاد و سپس تخمگذاری میکند. تعداد تخمها در هر ساقه از 3 تا 60 عدد متغیر میباشد.
پس از تخمگذاری ، حشره ماده مدخل سوراخ را با ماده قهوه ای رنگی میپوشاند و به همین دلیل تخمگذاری سر خرطومی یونجه در روی ساقه ها اغلب به آسانی قابل تشخیص است. طول دوران جنینی بسته به شرایط مختلف 5-15 روز طول میکشد و لاروهای سن اول بوسیله سرپوشی که در قسمت بالای تخم قرار دارد خارج میگردند. لاروهای سن اول ابتدا از جوانه ها و برگهای لطیف یونجه تغذیه کرده و در سنین بعدی از سایر برگها تغذیه و برگها را مشبک و سوراخ سوراخ میکنند. در حمله های شدید ، برگها خشکیده و گاهی به علت فقدان کلروفیل مزرعه از دور سفید رنگ به نظر میرسند.
فعالیت لاروها بیشتر در ساعات خنک روز صورت میگیرد. طول دوران لاروی حدود 30-35 روز و دارای 4 سن لاروی است. لارو پس از رشد کامل در روی برگ و یا در بین چند برگ یونجه پیله تنیده و به شفیره تبدیل میشود. طول دوران شفیرگی 3-12روز میباشد. پس از دوران شفیرگی حشره کامل ظاهر و چند روزی در داخل پیله مانده و سپس پیله را سوراخ کرده و از آن خارج میشود. این حشره ممکن است تا 3 نسل در سال داشته باشد.
یکی از راه های مبارزه با این آفت جلو انداختن تاریخ برداشت در چین اول است ، چون بیشتر خسارت متوجه چین اول یونجه است. در مناطقی که حشره زمستان را به صورت تخم سپری میکند چرای پاییزه و یا سوزانیدن سطحی مزرعه یا شعله افکن به شدت از تراکم آفت می کاهد.